• Beschrijving

Videobellen voor de hele klas

bron AD 16-03-2020

De oproep van de overheid om vanwege het coronavirus zoveel mogelijk thuis te werken en de scholen te sluiten, betekent dat de manier waarop we met elkaar overleggen en les geven verandert.

Vorige week liet Google weten dat het Hangouts Meet voorlopig gratis beschikbaar stelt voor scholen en bedrijven; ook Microsoft biedt zijn Teams-software tijdelijk gratis aan. Beide oplossingen maken het mogelijk met een groot aantal mensen te videobellen. Wil je in klein verband videobellen, dan is een app als Skype uiteraard ook prima geschikt.

Bij videobellen is audio het allerbelangrijkst, want als je elkaar slecht verstaat, is het onmogelijk om effectief te communiceren. Gebruik daarom altijd een headset, want daarmee sla je meerdere vliegen in één klap.

Bij gebruik van de luidsprekers en microfoon in je laptop vangt die microfoon namelijk altijd ook het geluid van de luidsprekers op, wat voor vervelende bijgeluiden en echo zorgt.

Microfoons die ingebouwd zijn in een laptop (of in een webcam voor desktop) vangen daarnaast altijd relatief veel omgevingsgeluid op, omdat ze bedoeld zijn spraak van enige afstand te registeren. Dat betekent dat niet alleen jouw stem, maar ook de echo van de kamer waarin je werkt en bijvoorbeeld geluid van huisgenoten wordt opgenomen.

Headsets hebben doorgaans een ‘near-field-microfoon’ die je vlakbij je mond plaatst en veel minder omgevingsgeluid oppikt. Met een headset op je hoofd heb je bovendien geen storende invloed van luidsprekergeluid op het microfoonsignaal. Elke headset volstaat in principe. 

Heb je een setje in-ears van een (oude) smartphone liggen die je op je computer of laptop kunt aansluiten? Perfect. Maar een normale zogenoemde on-ear of over-ear (gaming-)headset is natuurlijk ook uitstekend te gebruiken en een noise cancelling-headset met goede microfoons zijn de allerbeste oplossing.

Het heeft de voorkeur om waar mogelijk een bekabelde netwerkverbinding te gebruiken. Een matige wifi-connectie met een relatief hoge vertraging kan de kwaliteit van een videocall nadelig beïnvloeden. Heb je geen bekabelde verbinding beschikbaar? Voer dan sowieso een zogenoemde speedtest uit op de plek waar je wilt videobellen en controleer of zowel de down- als de uploadsnelheid in orde zijn.

bron AD 16-03-2020